lauantai 17. maaliskuuta 2018

Pientä pintaremonttia: Käsityöluokan maalausprojekti

Opinnot ovat edenneet vaiheeseen, missä pääsimme opettajan johdolla maalaamaan käsityöluokan takaseinän. Aloitimme valitsemalla sopivan värin koulun vanhoista mutta hyvässä kunnossa olevista maaleista ja mitoittamalla käytettävissä olevan ajan ja työntekijöiden määrän maalattavaan tilaan. Päädyimme maalaamaan vain yhden seinän, koska siihenkin saa käytettyä kiitettävästi aikaa oikein tehtynä ja opetellessamme vasta aihetta. Seuraavat vuosiluokat saavat kenties jatkaa huoneen laittamista tulevaisuudessa. Tulimme ottamaan tämän seikan huomioon miettiessämme valkoisen pohjamaalin maalaamisessa jo valmiiksi sivuilla olevien seinien puolelle kymmenen senttiä, jottei uusien maalareiden tarvitse maalata liian läheltä meidän maalausprojektiamme. Teimme pienet koemaalaukset sävytetyllä maalilla lähelle ikkunaa, jotta näimme luonnonvalon vaikutuksen väriin, sekä keskemmälle seinää.

Kun kohde oli valittu oli vuorossa seinän pesu miedolla pesuainevedellä ja puhtaalla vedellä - samoin kuin huonekalujen pintakäsittelyssä. Samalla myös jo raivasimme tilaa maalattavan kohdan lähelle ja seinän kuivuttua oli hommana lattian suojaaminen ja suojapahvin lattiaan kiinni teippaaminen liukastumisriskin välttämiseksi, lattialistan suojausteippaaminen, samoin ovilistojen, putkien ja johtokuilujen. Huolellisen teippauksen jälkeen vedimme pintaan tartuntamaaliksi valkoisen pohjamaalin. Teippinä käytimme maalarinteippiä. Maalauksessa käytimme nurkissa ja rajauksissa sutia ja isolla pinnalla telaa jatkovarrella. Katon ja seinän rajan vedimme rajaajalla ja opettelimme samalla sen käytön. Maalatessa oli tärkeää oppia kuulemaan, milloin telassa oli sopivasti maalia ja vetämään viimeinen veto yhden suuntaisena yhtenevään suuntaan. Erityisesti tummassa seinäpinnassa telan jälki saattaa näkyä herkästi. Teipit on hyvä huomata ottaa pois heti maalauksen jälkeen ja uudet teippaukset teimme seinäpinnan kuivuttua päästäksemme maalaamaan uuden kerroksen. Takana on nyt kaksi kerrosta ja seuraavalla kerralla jatkamme kolmannen, mikä on tarkoitus olla viimeinen.

Muistilistaa seinäpinnan maalaukseen:
- Valitse maalattava pinta ja suunnittele rajaukset.
- Laske maalimenekki.
- Tee koevedos valitsemallasi sävyllä, mielellään varjoisaan sekä valoisaan kohtaan.
- Pese seinä ja tasoita tarvittaessa. (Tasoittamisen jälkeen hionta ja pyyhintä kostealla.)
- Hyvät työvälineet ja tarvittaessa tukevat tikkaat katon rajan maalauksessa
- Suojaa maalattavan alueen reunapinnat huolellisesti
- Turvalliset työskentelyyn sopivat kengät sekä asian mukainen vaatetus
- Sekoita maali huolella ja kaada esimerkiksi muovipussilla peitettyyn maalikaukaloon. Muista niistää maalipurkin reuna ja sulje maalipurkki.
- Maalaa sivut sudilla ja viimeistele telalla
- Poista teipit
- Pussita maalausvälineet kuivumisen ajaksi tai tarvittaessa pese välineet huolellisesti odottamaan seuraavaa maalauskerrosta
- Siivoa jäljet. Nauti työsi jäljestä.

Käsityöluokan maalausprojektia

Kulman rajaus pitää vielä myöhemmin siistiä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti