torstai 16. toukokuuta 2019

Koulumme muutti päiväksi Tampereelle

Otimme irtioton kouluympäristöstämme, koska sisustajalle ja artesaanille on tärkeää nähdä ja kokea mahdollisimman paljon. Ammattilainen, kun imee vaikutteita töihinsä ympäröivästään - kokemastaan, näkemästään, historiasta ja taiteesta.

Kohteinamme olivat Tampereen taidemuseo sekä Amurin työläismuseokortteli, joiden välissä piipahdimme kahvilla Amurin Helmessä. Otin reissun rentoutumisen kannalta ja jätin kuvaamisen pois - halusin nautiskella kokemuksesta, rentoutua ja jättää nähtäväksi paljonko ja mitkä asiat jäisivät mieleeni retkestä. Mieleeni nousi Muumien Nuuskamuikkunen, joka joskus sanoi Muumipeikolle, miten ei kaikkea tarvitse omistaa vaan riittää kun saa katsella.

Siirryn suoraan Amuriin, koska sitä varten opettajat olivat antaneet pohdittavia tehtäviä, joita avaan omalta osaltani tässä ajatusten tiivistettyinä otantoina eli palasina:

Pienet huoneet
    Kompaktius
        Yhteisasuminen - yhteiskeittiö ja perheillä huone tai kaksi käytössään varallisuudesta riippuen.
Tuotteiden monikäyttöisyys - sanomalehdellä tapetoitiin, kuljetettiin puhtaat vaatteet saunaan, pyyhittiin takapuoli neljän reiän yhteishuussissa,.. ja sängyt sekä pöydät sai pienempään ja isompaan kokoon vuorokauden tarpeesta riippuen
    Kotoisuus ja lämminhenki
        Salusiini -verhot sisällä työskentelevän katseen korkeuteen asti
Varallisuus vaikutti vaihdettiinko kodin tekstiilejä ei koskaan vai joskus
    Kaikki mahdollinen pyrittiin hyödyntämään
        Rottaongelmat ja ruokien säilytyshaasteet
Rentoutuminen työviikon jälkeen yhteissaunassa vai vain pikainen peseytyminen muiden askareiden ohessa?
    Naisten ja miesten arvoerot
        Yhteisöllisyyden mielikuva

Miten arki oikeasti sujui? Miten naapurien kanssa tuli toimeen? Millaista kylminä talvina oli elää ja asua? Menivätkö arki- ja päivät ihmisten mielestä silloin yhtä nopeasti, kuin nykyihmisenkin mielestä menee meidän aikanamme?

Lopuksi fiilistelimme koulukaverin kanssa vielä kansainvälisellä torilla, annoin katseen kulkea ja ajatusten harhailla mukana.

Näihin fiiliksiin kun pääsisi useamminkin
- Kiitos  <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti