perjantai 14. toukokuuta 2021

Sisustamisen aatteista; minimalismi

Kevään aikana olen perehtynyt minimalismia käsitteviin vlogeihin, ja ajattelin poimia joitain ajatuksia siltä pohjalta.

"Minimalismi on abstraktin taiteen suuntaus muun muassa kuvataiteessa, muotoilussa, arkkitehtuurissa, musiikissa ja elokuvassa, jossa pyritään keskittymään kaikkein olennaisimpaan ja karsimaan ilmaisu turhista rönsyistä." -Wikipedia

  1. Minimalismi on jokaisella omannäköistä jo siksi, että olemme erilaisia: olennaiset asiat voivat olla erilaisia, taloudellisesti olemme erilaisessa tilanteessa, neljänvuodenajan vaikutus - on eri asia asua pohjoisessa kuin lähellä päiväntasaajaa, elämäntilanne ja olosuhteet ovat erilaiset: voi olla sairautta, monilapsista perhettä, yksin asuvaa, samassa taloudessa minimalistisesti elävä ja eiminimalistisesti elävä. On näin ollen mahdollista, että minimalistinen koti on hyvin pelkistetty tai oikeastaan minkänäköinen tahansa - mikä voi ollakin hämmentävää. Ideana on kuitenkin yksilöllä: pyrkiä keskittymään kaikkein olennaisimpiin asioihin, hankinnoissaan punnita todellista tarvetta hankinnalle ja halua pyrkiä luopumaan turhista rönsyistä elämässään (oli se sitten ajatusta, kulutustottumusta tai kodin nurkkiin ja kaappeihin kerääntyneitä tavaroita, joita ei varsinaisesti tarvitse tai käytä). 
  2. Kauneuskäsityksemmekin voivat vaihdella mustavalkoisesta värikkäisiin yhdistelmiin. Minimalistinen koti ei näin ollen ole välttämättä musta-valko-harmaa kokonaisuus. Mutta se voi olla, koska onhan se ollut kauan yksi sisustamisen tyyli ja sillä on aina omat kannattajansa.
  3. Osa minimalisteista kunnioittaa suuresti myös ympäristöä ja minimalismin kanssa käsikädessä kulkee kestävän kehityksen ajattelu. Siksi kirpputorien suosiminen voi olla myös merkityksellistä.
  4. Epäilen, että ihminen voi elää minimalistisella tyylillä ilman, että itse sitä edes tietää tai ajattelee.
  5. Usein merkityksellisiksi mainitut asiat elämässä oli a) oma hyvinvointi b) ihmissuhteet c) työ
  6. Oli mielenkiintoista, miten minimalismia hyödynnettiin arjen kaaoksen hallinnassa: taustalla saattoi olla lapsiperhearjen tavarakaaos ja päivittäinen siivousurakka ylivoimainen, minkä vuoksi apua saatiin karsimalla konkreettisesti siivottavaa omaisuuden määrää, vaikka kaikki kodin tavarat levitettäisiin pitkin asuntoa. Joku toinen puolestaan saattoi mainita minimalistisen ajatuksen tasapainottavan taloudenhallintaa ja luopumaan velkataakasta, kun sai perusteltua itselleen joka viikkoisten fiilisshoppailuiden vähentämistä (jos ei jopa useammin) ja saamaan tyydytystä olemassa ololleen muulla tavoin kuin merkkivaatteilla. Joillain oli saattanut olla taustalla burn-out, jolloin väsymyksen vuoksi oli arjentaidot helpottuneet kun oli vähemmän asioita ja tavaroita huolehdittavana ja pystyi antamaan itselleen luvan keskittyä itselle tärkeisiin asioihin.
Mitä ajatuksia minimalismi sinussa herättää tai oletko aiemmin perehtynyt asiaan?

tiistai 9. helmikuuta 2021

Uutta ja vanhaa osa 2

 Kirjoitin edellisellä kerralla vanhanaikaisesta kaupunginosasta uutta ja vanhaa -otsikon alle. Ideana oli yhdistää vanhanajan tunnelmaan ja ympäristöön nykyaikainen teknologia. Lopputulos voisi olla jopa omanlaisensa elämäntapa, jossa olisi mahdollista työskennellä niin asuinalueella kuin sen ulkopuolella. Ideointiin sisältyi tietenkin, että myös rakennusten sisätilat olisivat ajanhenkeen sopivia, nykyaikaisin helpottavin lisäyksin. Riippuen onko valinta enemmän suomalaista omaa talonpoikaisperintöä vai pelimaailmasta teollistumisen alun nuhjuista romantiikkaa. Olisiko mahdollista, että huoneistoissa olisi kestäviä, lähes iättömiä, huonekaluratkaisuja? Ehkä raskaita, mutta tilavia säilytyskalusteita, tai kiintokalusteita ja syvennyksiä vaate- ja ruokakomeron muodossa? Ehkä jopa rakennettuja kapeita salakäytäviä, portaita tai salaluukkuja lattian alla tai seinässä? Sisustuksessa voisi pohjana olla niin tummaa tai vaaleaa? Tekstiileillä omaan makuun istuvaksi vaaleista pellavaverhoista raskaaseen, tummanpunaiseen samettiin? Ehkä seinävaatteita ja vanhoja astioita? Keittiö voisi olla joustavasti nykyaikaisen moderni tai, koska tämä on vain ideointia, myös vanhankarhea. Ja jälleen, heittelen vain näitä ideoita ilmoille.














































(Kuvat pixabay.com)



torstai 4. helmikuuta 2021

Vanhaa ja uutta yhdistellen

Olen jo jonkin aikaa keräillyt kuvaideoita vanhoista, terrakottatiilisistä kaupunkinäkymistä, ja miettinyt voisiko vanhanajan tunnelmaa hyödyntää myös tämän päivän kaupunkisuunnittelussa. Voisiko jossain päin olla tilaa ja tilausta vanhanajan romantiikkaa kukkivalle rakennustyylille, johon sisältyisi silti nykyaikaista tekniikkaa? Inspiraationa voisi olla sekä vanhat, romanttiset englantilaiset elokuvat kuin keskiaikaan sijoittuvat tietokone-/konsolipelit. Mitä toteutuksessa pitäisi ottaa huomioon? Olisiko hintalaatusuhde järkevä? Onko tällaisia alueita rakennettu jopa kenties lähiaikoina? Ideoinnin ei aina tarvitse johtaa tulokseen, mutta joskus kerätystä aineistosta voikin syntyä jotain uutta ja innostavaa.




























(kuvat pixabay.com)

perjantai 29. tammikuuta 2021

Vuoden väri 2021

Tämän vuoden väriksi Pantonen värikartasta on julistettu keltainen Pantone 13-0647 Illuminating ja harmaa Pantone 17-5104 Ultimate Gray. Tikkurilan vuoden väri on Y354 Cumulus. Molempien värikarttojen valinnan taustalta kumpuaa vahvasti toivo ja luottamus. Näiden merkitysten lisäksi sävyt ovat myös mielestäni turvallisia ja perinteisiä. Harmaa on ollut jo pidempään sisustuksessa suosittu väri, ja se uppoaa myös suomalaiseen sielunmaisemaan. Keltainen on ollut myös jo jonkinaikaa ainakin näin kevättä kohti menevässä sisustuksessa piristämässä. Vaaleansininen sopii suomalaiselle iholle ja taivasta katsoessa on sininen jo ikäänkuin aistittavissa pilviverhon läpi. Iloisia ja toivorikkaita hetkiä vuoden väreihin tutustuessa ja niiden parissa erityisesti tänä vuonna.

Vuoden väreistä voit lukea lisää mm. tikkurila.fi/colornow2021 ja urbanview.net/fi/content/21-pantone-color-of-the-year-2021