perjantai 14. toukokuuta 2021

Sisustamisen aatteista; minimalismi

Kevään aikana olen perehtynyt minimalismia käsitteviin vlogeihin, ja ajattelin poimia joitain ajatuksia siltä pohjalta.

"Minimalismi on abstraktin taiteen suuntaus muun muassa kuvataiteessa, muotoilussa, arkkitehtuurissa, musiikissa ja elokuvassa, jossa pyritään keskittymään kaikkein olennaisimpaan ja karsimaan ilmaisu turhista rönsyistä." -Wikipedia

  1. Minimalismi on jokaisella omannäköistä jo siksi, että olemme erilaisia: olennaiset asiat voivat olla erilaisia, taloudellisesti olemme erilaisessa tilanteessa, neljänvuodenajan vaikutus - on eri asia asua pohjoisessa kuin lähellä päiväntasaajaa, elämäntilanne ja olosuhteet ovat erilaiset: voi olla sairautta, monilapsista perhettä, yksin asuvaa, samassa taloudessa minimalistisesti elävä ja eiminimalistisesti elävä. On näin ollen mahdollista, että minimalistinen koti on hyvin pelkistetty tai oikeastaan minkänäköinen tahansa - mikä voi ollakin hämmentävää. Ideana on kuitenkin yksilöllä: pyrkiä keskittymään kaikkein olennaisimpiin asioihin, hankinnoissaan punnita todellista tarvetta hankinnalle ja halua pyrkiä luopumaan turhista rönsyistä elämässään (oli se sitten ajatusta, kulutustottumusta tai kodin nurkkiin ja kaappeihin kerääntyneitä tavaroita, joita ei varsinaisesti tarvitse tai käytä). 
  2. Kauneuskäsityksemmekin voivat vaihdella mustavalkoisesta värikkäisiin yhdistelmiin. Minimalistinen koti ei näin ollen ole välttämättä musta-valko-harmaa kokonaisuus. Mutta se voi olla, koska onhan se ollut kauan yksi sisustamisen tyyli ja sillä on aina omat kannattajansa.
  3. Osa minimalisteista kunnioittaa suuresti myös ympäristöä ja minimalismin kanssa käsikädessä kulkee kestävän kehityksen ajattelu. Siksi kirpputorien suosiminen voi olla myös merkityksellistä.
  4. Epäilen, että ihminen voi elää minimalistisella tyylillä ilman, että itse sitä edes tietää tai ajattelee.
  5. Usein merkityksellisiksi mainitut asiat elämässä oli a) oma hyvinvointi b) ihmissuhteet c) työ
  6. Oli mielenkiintoista, miten minimalismia hyödynnettiin arjen kaaoksen hallinnassa: taustalla saattoi olla lapsiperhearjen tavarakaaos ja päivittäinen siivousurakka ylivoimainen, minkä vuoksi apua saatiin karsimalla konkreettisesti siivottavaa omaisuuden määrää, vaikka kaikki kodin tavarat levitettäisiin pitkin asuntoa. Joku toinen puolestaan saattoi mainita minimalistisen ajatuksen tasapainottavan taloudenhallintaa ja luopumaan velkataakasta, kun sai perusteltua itselleen joka viikkoisten fiilisshoppailuiden vähentämistä (jos ei jopa useammin) ja saamaan tyydytystä olemassa ololleen muulla tavoin kuin merkkivaatteilla. Joillain oli saattanut olla taustalla burn-out, jolloin väsymyksen vuoksi oli arjentaidot helpottuneet kun oli vähemmän asioita ja tavaroita huolehdittavana ja pystyi antamaan itselleen luvan keskittyä itselle tärkeisiin asioihin.
Mitä ajatuksia minimalismi sinussa herättää tai oletko aiemmin perehtynyt asiaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti