maanantai 7. lokakuuta 2019

Ideataulu

Ideataulu, inspiraatiotaulu, moodboard, kehitys- ja palautekeskustelutaulu, tehdyt ja tekemättömät työt -taulu, haavekartta, unelmataulu,..

Ideataulun alle löytyy useampia erilaisia kansankielisiä käsitteitä ja käyttötapoja. Sisustusalalla useimmiten käytetään moodboard -sanaa, mikä tarkoittaa suoraan käännettynä tunnelmataulua. Siinä kuvataan toteutettavan projektin tyyliä vaihtelevin kuvin. Tavallisimmin moodboard koostuu kokoelmasta aisteja puhuttelevia asioita, joilla on tarkoitus ilmaista projektin pohjana olevaa ajatusta kokonaisuudesta, mille suunnitelma on rakennettu, mutta tiiviissä muodossa. Moodboardissa onkin usein jotain katseltavaa, kosketeltavaa, haisteltavaa, kuunneltavaa ja maistettavaa. Moodboardia voisi ehkä myös kuvailla mainoksena, jolla myydään tunnelmaa. Moodboardia voisi myös käyttää kuvaamaan epämiellyttävyyttä, mutta sellaiseen käyttötarkoitukseen en itse ole ainakaan vielä törmännyt. Kuvan tulkitseminen tosin on aina henkilökohtaista, ja toiselle mieluisa voi ollakin toiselle epämieluisaa. Sana mood voidaan kääntää tunnelman lisäksi sanoilla mieli, mieliala, tunnetila ja mielentila. 

Ideataulua voi käyttää ja hyödyntää sisustussuunnittelussa kartoittamaan myös asiakkaan omia toiveita, keräämällä erilaista kuvamateriaalia mieltymyksistä, sekä asioista, joista ei pidä. Tällainen ideapankki on hyvä purkaa keskustelemalla auki suunnittelijan kanssa alkuhaastattelutilanteessa. Monipuolisen kuvavalikoiman kautta voi kartoittaa, mitkä muodot, sävyt, tuoksut, elämäntavat ja arvot jne. koskettavat kyseisellä hetkellä. Pidemmällä aikavälillä tehty kuvapankki voi opettaa mieltymyksen vaihtumista, aikansa muoti-ilmiöiden vaikutusta ja avata pohjalla olevaa ajan kulumisen kestävää mieltymystä. Tällaista mieltymyksen avaamista voi tehdä myös oman asuinympäristönsä nykyisestä ulkoasusta ja käytännöllisyydestä - ehkä jopa realistisemmin kuin hetkessä napattujen inspiroivien kuvien kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti