keskiviikko 5. helmikuuta 2020

Yrittäjyydestä

Opintoihimme kuuluu myös pintaraapaisu yrittäjyyden maailmasta. Järjestämämme Joulutalot 2019 kuului opintokokonaisuuteemme ja lisäksi käsittelemme yrittäjyyttä muilla tavoilla. Kuluvan viikon tiistaina saimme esimerkiksi kuunnella ja kysellä alan yrittäjältä omia kokemuksia yrittäjyydestä ja siihen liittyvistä käytännön asioista.

Kirjoitin joitain asioita muistiin omin sanoin:

- Yrittäjyyden aloittamiseen saa tukea oman kunnan elinkeinopalveluilta ja yrityspalvelusta.
- Yrittäjyyden aloittamiseen ja erityisesti starttirahan saamiseen on erikseen mainittavia vaatimuksia. Starttirahan saaminen on työtä vaativa prosessi, jossa omat heikkoudet kartoitetaan ja omaa osaamista täydennetään huomatuilla tavoilla. Myös sivutoimisuus yrittäjänä on mahdollista oman työn ohessa.
- Markkinointi on tärkeä osa yrittäjyyttä. Markkinointiin sisältyy mm. käyntikortit, messuille osallistuminen ja itsensä markkinoiminen, jalkautuminen ja omien palveluidensa tarjoaminen yrityksille joskus ilmaiseksi tai edullisemmin, perinteiset lehtimainokset, mainokset ajoneuvossa tai kivijalkaliikekin voi olla mainosta katukuvassa, hyvä maine markkinoi myös itseään tehtyjen töiden ja menneen työuran kautta.
- Liiketoimintasuunnitelmaan on tärkeää kirjata kaikki työtoimenkuvat, joita voi toteuttaa ja samalla miettiä, mitkä toimet kannattaa jättää pois jos oma osaaminen ei riitä
- Alallamme tulee aina uutta ja uuden opettelu vie aikaa. Yrittäjyyden opettelussa voi olla sama: paljon uutta opittavaa ja sen oppiminen vie aikaa. Osan palveluistaan voi myös ulkoistaa ja ostaa muualta. Esimerkiksi kirjanpito, mainostaminen, 3d-kuvat, toteutustyö tai osa toteutustöistä.
- Jokaisella on omat vahvuudet, tekemällä oppii huomaamaan itselleen hyvän ja toimivan tavan tehdä, millä voi myös erottautua joukosta, ehkä jopa keksiä uuden bisnesidean.
- Alalla on tärkeää osata kuulla asiakasta, mitä asiakas tarvitsee ja haluaa, tsempata asiakasta ja olla hyvä asiakaspalvelija, palvella asiakasta eikä itseään.
- Sisustusalalle ei ole valmiita laskelmapohjia kuten esimerkiksi kampaamoalan yrittäjille, vaan jokaisen yrittäjän on itse arvioitava oma realistinen hinnoittelunsa. Varsinkin alkuun on tärkeää ettei ylihinnoittele itseään.

Paljon muutakin liittyy yrittäjyyteen, mutta tässä vain pieni raapaisu, kuten alussa mainitsin. Henkilökohtaisesti en näe itseäni yrittäjänä sen pohjalta, mitä olen oppinut itsestäni ja alaan liittyvästä yrittäjyydestä erityisesti stressinhallintataitojen ja epäsäännöllisten tulojen vuoksi. Nostan hattua jokaiselle yrittäjyyden taidon omaavalle. Tulevaisuus on kuitenkin avoinna ja en tiedä mitä kaikkea tuo tullessaa. Ehkä jätän yrittäjyydellekin oven vielä raolleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti